MENY

Budet var taget – ”Gnaget” blev laget

"Djurgårn, sa killen. Hade han sagt Gnaget. Man fattar ju om en kille säger Gnaget. Till och med IFK eller Hagalund eller Sumpan. Eller Älvsjö eller nåt annat insnöat lag i Tumba. Men Djurgårn…. Vi snacka bara lite löst. Vi snacka om gäng som vi tyckte skulle få finnas. Lag som vi kände för…” 


I novellen Supportern beskriver författaren Stig Claesson, Slas (1928–2008) ironiskt och träffande om den lidelse en supporter känner för sin klubb. Själv var han Hammarbyfantast av hela sitt hjärta. Men AIK, Gnaget, kunde han ha fördrag med. I detta AIK finns numera Per Fosshaug som tränare för det lag som i lördagens match på Tunet möter Peace & Love City.


– Lite märkligt att vara här igen. Men målet är att AIK ska nå Elitserien redan i år är beskedet och visst finns det chanser att vi klarar det, säger Per Fosshaug själv.


Han funderade länge på hur det fortsatta bandylivet efter tränarsejouren i Peace & Love City skulle bli. Men budet från AIK var svårt att säga nej till.


– AIK och dess satsning kändes spännande. Nu har jag också fått kortare resväg och en överenskommelse som gör att det går ihop sig bra ekonomiskt.


Mycket av hjärtat finns förstås kvar i Borlänge och Peace & Love City.


– Vi vill nå Elitserien, men det är klart att jag vill att det ska ordna sig för Peace & Love City som gjort ett fantastiskt jobb efter alla spelarförluster förra året.


Oavsett var man har sina sympatier, går det inte att blunda för att AIK är en av landets mest framgångsrika klubbar. På herrsidan framför allt i fotboll och ishockey, på damsidan i bandy (15 SM–guld, herrarna har tre SM-tecken, det senaste kom 1931).


Supportrarna finns över hela landet. AIK är ett varumärke som lockar, och det kan enligt Per Fosshaug gynna bandyn väldigt mycket. Derbyn mellan AIK och Hammarby skulle dra storpublik.


Smeknamnet ”Gnaget” dök upp redan 1941 i tidningen Nordiskt Idrottslif och har fått olika förklaringar. AIK har gnagt till sig poäng efter poäng när det var som svårast är en förklaring, en annan är att matchtröjorna efter otalet tvättar (man hade inte råd att köpa nya ställ) fick en gråaktig, råttliknande färg.


En tredje är de starka känslor som vissa lag väcker. AIK värvade stort redan kring 1930 och sammanslutningen ”AIK-hatets vänner” bildades. Symbolen var en råtta, en gnagare. Men sanningen om tilltalsnamnet ”Gnaget” lär dock vara fördold någonstans i det okända.


Nu ska alltså ”Gnaget” upp i bandyns finrum, där herrarna var framgångsrikast för 70–80 år sedan även om man kvalade till Allsvenskan 1969. Det blev förlust och bandysektionen hade snart lagts i träda.


Pelle Fosshaug och Jocke Nyström
Pelle med sin barndomskamrat och eldsjäl i vår förening Jocke Nyström!

Bookmark and Share

Webdoc CMS