MENY

Vad är väl SM-guld mot Lill-Babs och Misha?

Lördagens gäster på Tunet, Ljusdals BK, är resultatmässigt sett lillebror i den gyllene, hälsingska bandykulturen. Edsbyn har 11 SM-guld, tre segrar i World Cup och är tvåfaldig Europacupmästare. Broberg har vunnit fem SM-finaler och har fyra World Cup-titlar. Bollnäs har två SM-guld och har vunnit engång. Ljusdal har ett SM-guld. Det spelades hem 1975.


Men Ljusdal har Lill-Babs, megastjärna och en artist som älskades av hela det svenska folket. Det slår ingen. Hon finns också med på Ljusdals matchdräkter! Man har också Misha Svesjnikov, drygt 45 år och bandyns levande evighetsmaskin. Känd och fortfarande fruktad för sin teknik och skridskoåkning.


– Inte vilken evighetsmaskin som helst. Han håller fortfarande hög klass, konstaterar lagkamraten Jonas Svensson som tidigare spelat i bl.a. Hammarby.


Jonas själv hör tillsammans med Misha Svesjnikov, Olle Sundin och Jonas Pettersson till den mer rutinerade skaran i årets upplaga av Ljusdals BK. Den sistnämnde är en lika farlig målskytt som tidigare. Hann vann skytteligan överlägset i fjol och har på 12 omgångar denna säsong svarat för 32 av lagets totalt 67 fullträffar. En tuff karl i byxförpackning…


Annars präglas Ljusdal av unga talanger. Flera från det framgångsrika laget i p18 Elit finns med i A-laget.


– Vi har gjort en satsning, Team 2020, för att få unga spelare att stanna kvar i Ljusdal och det har kommit fram några riktigt duktiga spelare. Noa Djäkner är en; han gjorde ett underbart mål mot Västanfors senast och är uttagen i P17-landslaget.


Bandyn är en ganska ung företeelse i Ljusdal, som också är känd för Rovdjurscentret De 5 stora som vill hjälpa flera att veta mer om våra fem rovdjur - varg, björn, lo, järv och människa. Bandyklubben startade på ett lokalt konditori 19 januari 1943 och hade ett lag klart för seriespel i division III säsongen 1943–44. Klubben har hittills gjort 47 säsonger i högsta serien och har fostrat många kända spelare genom årens lopp, bland andra Örjan Modin, Tord Amré, Torbjörn Ek, Stefan "Lillis" Jonsson och Stefan Johansson (5 mål i SM-finalen 1975).


Men liksom i andra bandyklubbar har mycket burits upp av ideellt arbete och en så bred ungdomsverksamhet som möjligt. Den här säsongen har Ljusdal ett mycket starkt lag i P18 Elit och även i P16-serien. Sedan är det ganska tunnsått.


– Men nu har vi kommit igång med både skridskoskola och spel för de yngre. Vi har en grupp som kallas U8 och det kommunala fastighetsbolaget har gått in med ett aktivitetsstöd och finansierat all utrustning för alla som vill prova på bandy. Ibland har det varit omkring hundra ungar på isen.


Seniorlaget har precis som föregående år haft svårt att komma igång riktigt. Det är som en oceanångare (i och för sig en omöjlig syn på Ljusnan om inte kaptenen varit sällsynt berusad) som inte går att stoppa när det väl kommit igång.


– Det känns som om det har lossnat för oss nu. Vi får se hur långt det räcker mot Peace & Love City, kommenterar Jonas Svensson.


Text: Gugge Häglund

Bookmark and Share

Webdoc CMS